Proje Türleri
- Normal Araştırma Projesi (NAP)
- Araştırma Başlangıç Desteği Projesi (ABDEP)
- Sosyal Bilimlerde Araştırma Teşvik Projesi (SBAT)
- Öncelikli Alan Araştırma Projeleri (ÖNAP)
- Uluslararası Araştırma Projesi (International Research Project, IRP)
- Yayın Sürekliliğini Destekleyici Araştırma Projesi (YSD)
- Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP)
- Güdümlü Araştırma Projesi (GAP)
- Lisansüstü Tez Projeleri (TEZ)
- Lisans Öğrencisi Katılımlı Araştırma Projesi (LÖAP)
- Hızlı Araştırma Altyapısı Sürekliliği Desteği Projesi (HIZAP)
- BAP Proje Başvuru
Normal Araştırma Projesi (NAP)
1. Normal Araştırma Projesi (NAP)
Tanım ve Kapsamı: İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri ile doktora, tıp/diş hekimliği/eczacılıkta uzmanlık veya eşdeğer uzmanlık öğrenimi ile sanatta yeterliğini tamamlamış araştırmacıların kişisel veya disiplinlerarası bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini içeren, evrensel olarak özgün bir konuyu ele alan ve çıktıları ile bilime katkı sağlama potansiyeli bulunan araştırma projeleridir.
Proje Bütçesi: Proje bütçeleri, yürütücülerin akademik performanslarına dayalı olarak oluşturulur.
- Temel destek miktarı 450.000 ₺ + Akademik Performansa Dayalı Bütçe + Kongre katılımı destek bütçesi + Bursiyer destek bütçesi (Akademik Performansa Dayalı Bütçe - Kategori 1 kapsamında > %100 katkı sağlanabildiği koşulda)
AKADEMİK PERFORMANSA DAYALI BÜTÇE LİMİTİ UYGULAMASI: Bilimsel değerlendirme süreci sonucunda BAP Komisyonu tarafından desteklenmeye uygun bulunması koşuluyla NAP destek programı kapsamında aşağıdaki koşulları sağlayan proje yürütücüleri için performansa dayalı yüksek bütçe limiti uygulanması mümkündür. Ancak, aşağıdaki kategorilerde belirtilen koşullardan birden fazlasının sağlanması durumunda bütçe limiti artış oranları birleştirilemez ve araştırmacılar aynı proje için yalnızca tercih edecekleri bir yüksek bütçe limiti uygulamasından faydalanabilirler.
Herhangi bir kategori kapsamında talep edilebilecek yüksek bütçe limiti proje bütçe limitinin %150’sini aşamaz.
Projeye bursiyer dahil edilebilmesi için proje yürütücüsünün Kategori 1 kapsamında akademik performansa dayalı olarak > %100 katkıyı alabiliyor olması gereklidir.
Bursiyer bütçesi talep edecek olan yürütücülerin, doktor unvanını aldıktan sonra en az 3 (üç) yıl Üniversitemizde akademik deneyime sahip olmaları gerekmektedir.
Ar-Ge kültürü kazanmaları, araştırma ekosistemine ilk adımlarını atmaları ve araştırma yapmaya teşvik edilmelerinin sağlanması amacı ile lisans öğrencisi bulunan Üniversitemiz birimlerinden yapılacak NAP başvurularında proje ekibine en az bir (1) lisans öğrencisinin dahil edilmesi beklenmektedir. Lisans öğrencisinin niteliği ve sayısının belirlenmesine ilişkin kriterler ile ilgili seçimler proje yürütücüsünün yetkisindedir. Lisans öğrencisinin proje çalışmalarına kendisinden beklenen katılımı gerçekleştirememesi durumunda, proje yürütücüsünün talebi ile lisans öğrencisi proje ekibinden çıkarılabilir.
Kategori 1: Clarivate Analytics tarafından yayınlanan WoS indekslerinde (SCI, SCI-E, SSCI veya AHCI) taranan dergilerdeki tüm yayınlar aşağıdaki koşullarla kullanılabilir:
1. Bu kapsamda son 3 yıl içerisinde yayınlanmış yayınlar dikkate alınır ve araştırmacılar aynı yayınlarını yalnızca bir proje başvurusunda kullanılabilirler. Bu kapsamda kullanılan yayınlar, yayınlardaki diğer yazarlar tarafından yeni bir NAP başvurusunda Akademik performansa dayalı bütçe artışında kullanılamaz.
2. Yayınlar için WoS Dergi Çeyreklik (Quartile) kategorileri dikkate alınır. Yayınların yer aldığı dergilerin hangi kategori kapsamında değerlendirileceği, ilgili yayının yayımlanma yılında geçerli olan kategori, henüz ilgili yıla ait sınıflandırması belli olmayan dergilerin kategorisi ise en güncel WoS sınıflama verileri dikkate alınarak Üniversitemiz AVESİS sistemi tarafından otomatik olarak belirlenmektedir. Bu nedenle, başvuruda kullanılacak yayınların üniversitemiz AVESİS sistemine WoS servisleri üzerinden eklenmiş olması zorunludur. Kullanılacak yayınların WoS numarası almış olması şarttır.
3. Başvuru sırasında yürütücü, ‘yayınlarda adı yer alan Üniversitemiz araştırmacılarının bilgisi dahilinde proje başvurusunu gerçekleştirdiğini ve aynı yayın ile birden fazla başvuru yapılmayacağını bildiklerine’ dair imza altına aldıkları ve yayınlarda isimleri bulunan Üniversitemiz araştırmacıların imzaladıkları “NAP Yayın Kullanım Hakkı Devir Beyan Formunu da “Diğer” sekmesinden BAPSİS’e yüklemelidir. Desteklenmesine karar verilen başvurular için bu formların ıslak imzalı asıllarının BAP Koordinasyon Birimi’ne proje sözleşmesi ile beraber teslim edilmesi zorunludur. Islak imza alınamaması durumunda yayınlarda adı olan araştırmacıların feragatlerini belirten bir e-posta mesajı da “Diğer” sekmesinden başvuru belgelerine ve projenin kabul olması durumunda proje sözleşmesine ek olarak BAP Koordinasyon Birimi’ne teslim edilmelidir.
Kategori 1 Kapsamındaki NAP için Yüksek Bütçe Limiti Uygulaması
1. Q3 çeyreklik kategorisinde yer alan dergilerdeki her bir yayın için temel destek limitinin %10’u oranında yüksek bütçe talep edilebilir.
2. Q2 çeyreklik kategorisinde yer alan dergilerdeki her bir yayın için temel destek limitinin %20’si oranında yüksek bütçe talep edilebilir.
3. Q1 çeyreklik kategorisinde yer alan dergilerdeki her bir yayın için temel destek limitinin %40’ı oranında yüksek bütçe talep edilebilir.
Kategori 2: Son 3 yılda, diğer kurumlarca (BAP Projeleri ve TÜBİTAK 1002 hariç) fon desteği sağlanarak yürütülmüş ve başarıyla kapatılmış araştırma amaçlı bütçeleri olan bilimsel araştırma projeleri.
1. Bu kapsamda, yürütücülüğünü ilgili araştırmacının yaptığı, bilimsel değerlendirme süreci sonucunda ulusal veya uluslararası kurumlarca onaylanarak bütçe desteği sağlanmış olan ve sonuç raporu yetkili mercilerce başarılı bulunarak son üç yıl içerisinde kapatılmış araştırma projeleri dikkate alınır.
2. Bir akademik performansa dayalı bütçe artırımı talebinde kullanılan kurum dışı projeler başka bir projede kullanılamazlar.
3. Başvuruda kullanılacak kurum dışı destekli projenin Üniversitemiz AVESİS ve DAPSİS sistemlerine eklenmiş olması zorunludur.
4. Araştırma altyapısı oluşturulması, girişimcilik, araştırmacıların ve öğrencilerin araştırma kültürünün desteklenmesine yönelik projeler, öğrenci projeleri ile sosyal sorumluluk ve etkinliklere yönelik projeler yüksek bütçe limiti uygulaması kapsamı dışındadır. Hangi tür projelerin yüksek bütçe limiti amacıyla kullanılabileceği konusunda nihai karar BAP Komisyonu tarafından verilecektir.
Kategori 2 Kapsamındaki NAP için Yüksek Bütçe Limiti Uygulaması
1. Diğer kurumlarca desteklenen ve bütçesi 720.000TL’ye kadar (720.000TL dâhil) olan araştırma projeleri için normal destek limitinin %50’si oranında yüksek bütçe talep edilebilir.
2. Diğer kurumlarca desteklenen ve bütçesi 720.000TL’nin üzerinde olan araştırma projeleri için normal destek limitinin %100’ü oranında yüksek bütçe talep edilebilir.
Kategori 3: Araştırma alanında ulusal veya uluslararası tescil edilmiş patentler.
1. Bu kapsamda son 5 yıl içerisinde tescil edilmiş patentler dikkate alınır.
2. Yürütücü olarak başvuru yapacak araştırmacının tescil belgesinde buluşçu veya hak sahibi olarak yer alması ve adres olarak İstanbul Üniversitesi’ni göstermiş olması zorunludur.
3. Başvuruda kullanılacak patentin Üniversitemiz AVESİS sistemine eklenmiş olması zorunludur.
4. Bir proje kapsamında akademik performansa dayalı bütçe artırımı talebinde kullanılan patentler, başka bir projede bu amaçla kullanılamazlar.
5. Üniversitemiz mensubu birden fazla araştırmacının buluşçuları arasında yer aldığı patentler, yalnızca ortak hak sahibi araştırmacıların mutabık kaldığı ve patente katkı payı en yüksek olan bir araştırmacı tarafından kullanılabilir.
Kategori 3 Kapsamındaki NAP için Yüksek Bütçe Limiti Uygulaması
1. Ulusal tescil edilmiş patentler için normal destek limitinin %50’si oranında yüksek bütçe talep edilebilir.
2. Uluslararası tescil edilmiş patentler için normal destek limitinin %100’ü oranında yüksek bütçe talep edilebilir.
Kategori 4: Uluslararası tanınmış yayınevleri tarafından yayınlanmış kitap ve/veya kitapta bölüm yazarlığı:
1. Bu kapsamda son 3 yıl içerisinde EK-2’de verilmiş A veya B kategorisinde yer alan uluslararası yayınevleri tarafından yayınlanmış kitaplar dikkate alınır. Kitap editörlüğü ve kitap çevirisi sınıfındaki yayınlar yüksek bütçe limiti uygulaması kapsamında değerlendirilmez.
2. A ve B Kategorisinde yer alan yayınevlerinin Üniversitemiz AVESİS sistemindeki yayınevi sınıflandırması dikkate alınır. Bu nedenle, başvuruda kullanılacak yayınların Üniversitemiz AVESİS sistemine eklenmiş olması ve başvuru aşamasında yayına yönelik kanıtlayıcı belgelerin sunulması zorunludur.
3. Kullanılacak yayınların yayınlanmış olması şarttır. Kabul yazısı bulunsa dahi, yayımlanmamış, basım bilgileri kesinleşmemiş yayınlar kullanılamaz.
4. Bir akademik performansa dayalı bütçe artırımı talebinde kullanılan kitap ve/veya kitap bölümleri başka bir projede kullanılamazlar.
Kategori 4 Kapsamındaki NAP için Yüksek Bütçe Limiti Uygulaması
1. B Kategorisinde yer alan uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanan kitap ve/veya kitap bölümü yazarlığı için normal destek limitinin %20’si oranında yüksek bütçe talep edilebilir.
2. A Kategorisinde yer alan uluslararası yayınevleri tarafından yayımlanan kitap ve/veya kitap bölümü yazarlığı için normal destek limitinin %100’ü oranında yüksek bütçe talep edilebilir.
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile İlgili İlkeler: Başvurular BAPSİS üzerinden gerçekleştirilir. Değerlendirmeye alınan proje önerileri, projenin araştırma alanı/alanları dikkate alınarak görevlendirilen Komisyon Üyesi tarafından hakeme gönderilir. Hakemlerin dış hakem olması tercih edilir ve tercihen üç olmak üzere en az iki hakem değerlendirmesine başvurulur. Komisyon tarafından gereksinim duyulması halinde kurum içinden araştırmacılar da hakem olarak tercih edilebilmektedir. BAP Komisyonu, gelen değerlendirme raporlarını, proje ekibinin akademik performanslarını ve yürüttükleri BAP projeleri kapsamında üretilen bilimsel yayın ve patent gibi çıktılarını dikkate alarak projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir. .
Yürütme ve sonuçlandırma süreci: Projenin yürürlüğe girebilmesi için yürütücü tarafından imzalanmış proje sözleşmesinin BAP Koordinasyon Birimine teslim edilmiş olması zorunludur. Proje, Rektör oluru ile yürürlüğe girer.
Proje yürütücüsü; proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları içeren ara raporlarını on iki aylık dönemlerin sonunda BAPSİS üzerinden BAP Koordinasyon Birimi’ne sunmakla yükümlüdür.
Sonuç raporu ise proje bitimini takip eden 3 ay içinde sunulmalıdır.
Komisyon; ara raporları ve sonuç raporlarını, komisyonun/komisyon üyesinin tayin edeceği hakem değerlendirmelerini de dikkate alarak değerlendirir ve projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına karar verir. Proje süresince projenin yayın çıktısı niteliğine uygun yayın yapılmış ve BAPSİS’te proje çıktısı olarak proje ile ilintilendirilmişse hakem değerlendirmesine başvurulmadan da projenin sonuç raporu komisyon tarafından değerlendirilerek, proje kapatılabilir.
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr
Araştırma Başlangıç Destek Projesi (ABDEP)
Tanım ve Kapsamı:
Doktora, Tıp/Diş Hekimliği/Eczacılıkta Uzmanlık veya eşdeğer Uzmanlık öğrenimi ile sanatta yeterliğini tamamlamış, Dr. Öğretim Üyesi, Dr. Araştırma Görevlisi ve Öğretim Görevlisi unvanına sahip araştırmacıların Ar-Ge kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak, evrensel olarak özgün bir konuyu ele aldıkları ve çıktıları ile bilime katkı sağlama potansiyeli bulunan araştırma projesidir.
Başvuru Koşulları:
Doktora, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık, Sanatta Yeterlik derecesini almış bulunan ve bu unvanların alındığı tarihi izleyen üç (3) yıl (Tıpta Uzmanlığın tamamlanmasını izleyen beş (5) yıl) içinde olan üniversitemiz mensubu araştırmacıları başvurabilir. Doçent ve Profesör kadrosunda bulunan araştırmacılar bu destekten yararlanamazlar. Araştırmacılar bu kapsamdaki destekten proje yürütücüsü olarak yalnızca bir defa yararlanabilirler.
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile ilgili ilkeler:
Başvurular BAPSİS üzerinden gerçekleştirilir. Değerlendirmeye alınan proje önerileri, projenin araştırma alanı/alanları dikkate alınarak görevlendirilen Komisyon Üyesi tarafından hakeme gönderilir. Hakemlerin dış hakem olması tercih edilir ve tercihen üç olmak üzere en az iki hakem değerlendirmesine başvurulur. BAP Komisyonu, gelen değerlendirme raporlarını ve proje kapsamını dikkate alarak projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir.
Proje Bütçesi: 450.000 ₺ + Kongre Katılım desteği
Yürütme ve sonuçlandırma süreci: Normal Araştırma Projesi (NAP) için belirtilen süreçler ile aynıdır.
Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci: Proje yürütücüsü; proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları içeren ara raporlarını oniki aylık dönemlerin sonunda BAPSİS otomasyon sistemi üzerinden BAP Koordinasyon Birimi’ne sunmakla yükümlüdür. Sonuç raporu ise proje bitimini takip eden üç ay içinde sunulmalıdır. Komisyon; ara rapor ve sonuç raporlarını, komisyon/komisyon üyesinin tayin edeceği hakem değerlendirmelerini de dikkate alarak değerlendirir ve projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına karar verir. Proje süresince projenin yayın çıktısı niteliğine uygun yayın yapılmış ve BAPSİS’te proje çıktısı olarak proje ile ilintilendirilmişse hakem değerlendirmesine başvurulmadan da projenin sonuç raporu komisyon tarafından değerlendirilerek, proje kapatılabilir.
Yayın Yükümlülüğü: Proje çalışmaları, proje süresince ya da proje kapandıktan sonra en geç iki yıl içinde araştırma alanına göre bu proje türü için belirlenmiş nitelikteki araştırma makalesi (bkz. BÖLÜM 7 Tablo 3) olarak yabancı dilde yayınlanmak zorundadır. Proje çalışmalarını içeren uygun nitelikte ve proje çalışmaları ile ilgili olan yayın AVESİS’e yüklenmiş olmalı ve BAPSİS’te proje ile ilişkilendirilerek BAP Komisyonu değerlendirmesine sunulmalıdır.
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr
Sosyal Bilimlerde Araştırma Teşvik Projesi (SBAT)
Tanım ve Kapsamı: Sosyal ve Beşeri Bilimler alanında nitelikli ve WoS tarafından taranan indekslerde (SSCI, AHCI) yayınlanabilecek potansiyele sahip araştırma projelerinin yürütülmesi ve nitelikli genç bilim insanlarının yetiştirilmesi amacıyla açılan bu proje türüne; kadrolu çalışan İstanbul Üniversitesi öğretim elemanları, mevcut doktora tez danışmanından veya danışmanlarından farklı bir öğretim üyesi yürütücülüğünde ve mevcut tez konusu haricindeki bir proje önerisiyle başvurabilirler. ÖYP ve 35. Madde kapsamında Üniversitemizde görevlendirilen öğretim elemanları bu proje türüne başvuramazlar.
Proje Bütçesi: 300.000 ₺ + Kongre Katılım Destek Bütçesi
- Proje bütçesi yalnızca proje araştırmacısı olan öğretim elemanı tarafından kullanılır.
- Kongre katılım destek bütçesi hem proje yürütücüsü hem de proje araştırmacısı tarafından kullanılabilir.
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile İlgili İlkeler: Başvurular BAPSİS üzerinden gerçekleştirilir. Değerlendirmeye alınan proje önerileri, projenin araştırma alanı/alanları dikkate alınarak görevlendirilen Komisyon Üyesi tarafından hakeme gönderilir. Hakemlerin dış hakem olması tercih edilir ve tercihen üç olmak üzere en az iki hakem değerlendirmesine başvurulur. BAP Komisyonu, hakem görüşlerini ve projeden WoS tarafından taranan dergilerde yayın üretilebilme potansiyelini dikkate alarak projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir.
Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci: Normal Araştırma Projesi (NAP) için belirtilen süreçlerle aynıdır.
Projenin İptal Edilmesi ve Yaptırımlar: Projenin azami süresi ve askıya alma süreleri tamamlanmış olmasına rağmen proje araştırmacısı olan öğretim elemanının herhangi bir nedenle çalışmalara devam etmemesi veya proje çalışmasının tamamlanamaması durumunda, proje yürütücüsünün gerekçeli talebi ile öğretim elemanından alınan SBAT Araştırmacı Taahhüt Formu gereğince öğretim elemanı projeden çıkarılır ve projenin yürütücü tarafından yürütülmesine olanak verilir. Öğretim elemanının proje çalışmalarına devam etmemesinin gerekçesi talep eki olarak sunulmak zorundadır.
Proje yürütücüsü tarafından gerekçeli olarak projenin yürütülemeyeceği BAP Koordinasyon Birimine bildirildiği durumda ise, proje kapsamında satın alınan demirbaşlar, proje yürütücüsünün önerisi de dikkate alınarak, ilgili araştırma alanında çalışmalar yapan araştırmacıların kullanımına açılır ve öğretim elemanından alınan taahhüt gereğince sarf malzemeleri için yapılan harcamaların BAP Koordinasyon Birimine iadesi istenir ve projenin iptali yoluna gidilir. Harcamaları iade etmeyen öğretim elemanları için gerekli hukuki sürecin başlatılması için Rektörlük makamı bilgilendirilir.
Yayın Yükümlülüğü: Proje çalışmaları, proje süresince ya da proje kapandıktan sonra en geç iki yıl içinde araştırma alanına göre bu proje türü için belirlenmiş nitelikteki araştırma makalesi (bkz. BÖLÜM 7 Tablo 3) olarak yabancı dilde yayınlanmak zorundadır. Proje çalışmalarını içeren uygun nitelikte ve proje çalışmaları ile ilgili olan yayın AVESİS’e yüklenmiş olmalı ve BAPSİS’te proje ile ilişkilendirilerek BAP Komisyonu değerlendirmesine sunulmalıdır. Proje süresince projenin yayın çıktısı niteliğine uygun yayın yapılmış ve BAPSİS’te proje çıktısı olarak proje ile ilintilendirilmişse hakem değerlendirmesine başvurulmadan da projenin sonuç raporu komisyon tarafından değerlendirilerek, proje kapatılabilir.
Proje araştırmacısı olan öğretim elemanı proje bitimini takip eden iki (2) yıl içinde projenin yayın şartını yerine getirmediği sürece yeni bir proje türünde araştırmacı olamaz, doktor öğretim üyesi olarak atanması durumunda ise proje yürütücüsü olarak herhangi bir proje türüne başvuramaz. Proje yürütücüsü bu durumdan etkilenmez.
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr
Öncelikli Alan Araştırma Projesi (ÖNAP)
Tanım ve Kapsamı: BAP Komisyonu tarafından belirlenmiş öncelikli alanlarda desteklenen özgün ve etki değeri yüksek olması beklenen projelerdir. Proje başvurularında BAP Komisyonu tarafından duyurulmuş öncelikli alanlarda araştırma altyapısı mevcut olan ve yayın potansiyeli yüksek araştırmacılara destek verilmesi amaçlanmaktadır. Salt altyapı oluşturmaya yönelik projeler desteklenmez.
Proje bütçesinin %50’sinden fazlasının makine/teçhizat olması durumunda projenin salt araştırma altyapısı oluşturmaya yönelik olup olmama durumu BAP Komisyonu tarafından değerlendirilmekte, salt araştırma altyapısı kapsamında olduğu belirlenen proje başvurusu reddedilmektedir.
Değerlendirme sürecinde projenin çok disiplinli olması (farklı bölüm, farklı fakülte, farklı üniversite) tercih edilebilir.
Başvuru Ön Koşulları ve şartları: Proje yürütücüsünün Üniversitemiz mensubu olup, BAP Komisyonu tarafından duyurulan WoS H indeksi puanına sahip, en az bir adet tamamlanmış dış kaynaklı araştırma projesi yürütücülüğü yapmış olan öğretim üyeleri ile Doktora, Uzmanlık, Sanatta Yeterlik öğrenimini tamamlamış araştırmacılar bu proje türüne başvuruda bulunabilirler.
Dış kaynaklı projeler TÜBİTAK, TÜSEP, AB Çerçeve Programı vb. tarafından desteklenen (TÜBİTAK 1002 hariç) projeler olup, araştırma bütçesi olmayan projeler başvuru şartı için kabul edilmezler.
Diğer proje türlerinden farklı olarak, yürütücülerin yeni bir ÖNAP başvurusu ancak bir önceki ÖNAP başarı ile kapatıldıktan ve yayın şartı yerine getirdikten sonra gerçekleştirebilir.
Yayın şartı yerine getirilmemiş bir ÖNAP’ın araştırmacıları da yeni bir ÖNAP’a yürütücü olarak başvuramazlar.
Başvuru formunda, NAP’ta istenen belgelere ilave olarak, ön koşulun sağlandığını gösteren ve resmiyet arz eden belge/belgelerin de sisteme yüklenmesi ve desteklenmesine karar verilen başvurular için bu belgelerin aslının veya aslı ibraz edilmek suretiyle yetkili mercilerce onaylanmış bir nüshasının BAP Koordinasyon Birimine teslim edilmesi zorunludur.
Proje Bütçesi: 1.500.000 ₺ + Kongre katılımı destek bütçesi+ Bursiyer desteği (En fazla iki (2) bursiyer proje ekibinde yer alabilir.)
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile İlgili İlkeler: Bu kapsamdaki projelerin başvuruları yılda iki kez alınır. Başvuru tarihleri BAP Komisyonu tarafından ilan edilir. Projelerin başvurusunda kullanılacak olan öncelikli alanlar ile araştırma alanlarında geçerli olacak H-indeksi puanları BAP Komisyonunca her yıl ilan edilir ve gerek görüldüğü durumda yine BAP Komisyonu tarafından değişiklik yapılır. BAP Komisyonu tarafından belirlenen öncelikli alanlar ve H-indeksleri BAPSİS’te duyurulur.
Tanım ve kapsamı gereği ÖNAP’ın salt altyapı oluşturmaya yönelik bir proje türü olmadığından, ÖNAP’ta makine/teçhizat bütçesinin proje bütçesinin %50’sinden fazla olması durumunda, proje bütçesinin uygunluğu proje kapsamında yürütülecek çalışmalar dikkate alınarak komisyon tarafından değerlendirilir.
Başvurular sonrasında proje yürütücüsü/proje ekibi ile panel gerçekleştirilir. Komisyon tarafından panel sonrasında yapılan değerlendirmelerle ön eleme gerçekleştirilir. Ön elemeyi geçen projeler hakemlere gönderilir. Desteklenecek projeler; hakem görüşleri, komisyon görüşleri ve proje puanları dikkate alınarak toplu olarak karara bağlanır. BAP bütçesine göre yılda en fazla 10 adet proje desteklenebilir.
Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci: Proje yürütücüsü; proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları içeren ara raporlarını oniki aylık dönemlerin sonunda BAPSİS otomasyon sistemi üzerinden BAP Koordinasyon Birimi’ne sunmakla yükümlüdür. Sonuç raporu ise proje bitimini takip eden üç ay içinde sunulmalıdır. Komisyon; ara rapor ve sonuç raporlarını, komisyon/komisyon üyesinin tayin edeceği hakem değerlendirmelerini de dikkate alarak değerlendirir ve projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına karar verir. Proje süresince projenin yayın çıktısı niteliğine uygun yayın yapılmış ve BAPSİS’te proje çıktısı olarak proje ile ilintilendirilmişse hakem değerlendirmesine başvurulmadan da projenin sonuç raporu komisyon tarafından değerlendirilerek, proje kapatılabilir.
Yayın Yükümlülüğü: Proje çalışmaları, proje süresince ya da proje kapandıktan sonraki iki yıl içinde araştırma alanına göre bu proje türü kapsamında belirlenmiş yayın kurallarına uygun nitelikte (bkz. BÖLÜM 7, Tablo 3) en az iki araştırma makalesi olarak yabancı dilde yayınlanmak zorundadır. Proje çalışmalarını içeren uygun nitelikte ve proje çalışmaları ile ilgili olan yayınlar AVESİS’e yüklenmiş olmalı ve BAPSİS’te proje ile ilişkilendirilerek BAP Komisyonu değerlendirmesine sunulmalıdır. 2019 yılı öncesindeki en fazla 30.000 TL bütçe ‘le desteklenen’; ÖNAP için WoS kapsamındaki (SCIE, SSCI, AHCI) indekslerde taranan dergilerde 3 olan yayın şartı 06.03.2023 tarihli BAP Komisyonu kararı ile 2 yayına indirilmiştir.
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr
Uluslararası Araştırma Projesi (International Research Project,IRP)
Tanım ve Kapsamı: İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri ile doktora, tıp/eczacılık/diş hekimliğinde uzmanlık veya eşdeğer uzmanlık öğrenimi ile sanatta yeterliğini tamamlamış araştırmacıların uluslararası tanınmış öncü üniversiteler veya alanında tanınmış öncü araştırma merkezleri ve araştırmacılar ile uluslararası iş birliklerinin kurularak araştırma bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla yürütülecek olan araştırma projeleridir. Araştırmacıların başvuru yapılan yıl veya bir önceki yılda, ARWU (Academic Ranking of World Universities) veya THE [Times Higher Education World University Ranking] sıralama sistemlerine göre genel dünya sıralamasında veya projenin araştırma alanına özgü sıralamada ilk 250 içinde yer alan üniversiteler veya alanında tanınmış öncü araştırma merkezleri veya enstitülerde görev yapan araştırmacılar ile müşterek yürütecekleri araştırma projeleri desteklenir. Belirtilen sıralama indekslerinde ilk 250 içinde yer almayan üniversitelerle/enstitülerle yapılacak iş birlikleri desteklenmez.
İlgili üniversitenin iş birliği yapılacak olan biriminin araştırma alanı sıralamalarında ilk 250 içinde yer almasının kanıtlanabilir olmaması durumunda da işbirliği yapılacak olan birim için Proje Süreç Yönetim Sisteminde “DİĞER” seçeneği kullanılarak, kurum bilgisi girilip başvuru yapılabilir.
Proje Bütçesi: 600.000 ₺ + Kongre Katılım Destek Bütçesi
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile İlgili İlkeler: Başvuru, komisyon tarafından işbirliğinin üniversiteye yapacağı katkının saptanması için ön değerlendirmeye alınır. Bu ön değerlendirme kapsamında iş birliği yapılacak üniversitenin uluslararası sıralaması, iş birliği yapılacak araştırmacının yayın listesi ve yayınların etki değerleri, WoS H-indeksi puanı ve proje kapsamında yapılacak iş birliğinin üniversitemize yapacağı katkı göz önünde bulundurulur. Komisyon gerekli gördüğü hallerde proje ekibinin katılımı ile panel düzenleyebilir. Komisyon ön değerlendirmesini geçen projelerin bilimsel incelemesinin yapılması için hakem süreçleri başlatılır. Hakem değerlendirme süreçleri de göz önünde bulundurularak, proje başvurusunun çalışmanın planlanan başlama tarihinden en az 4 ay önce gerçekleştirilmesi önerilir.
Başvuru aşamasında çalışmanın yürütüleceği kuruluştan alınmış ve çalışma planını içeren iş birliği yazısının (sıradan davet/kabul mektubu kabul edilmeyecektir) sisteme yüklenmesi ve desteklenmesine karar verilen başvurular için bu belgenin aslının BAP Koordinasyon Birimi’ne ibraz edilmesi ve yetkili mercilerce onaylanmış bir nüshasının teslim edilmesi zorunludur.
Başvurular, hakem süreçlerinden geçtikten sonra komisyonca değerlendirilir. Bu kapsamda; araştırma sonucunda bilimsel yayın, patent veya endüstriyel uygulama üretme potansiyeli de dikkate alınarak destek sağlanıp sağlanmayacağı doğrudan BAP Komisyonu tarafından karara bağlanır.
Araştırmacıların araştırma amaçlı yurtdışı seyahat giderleri için ayrılan bütçe toplam bütçenin %70’ini aşamaz. Ancak fazla olması durumunda proje bütçesinin uygunluğu proje kapsamında yürütülecek çalışmalar dikkate alınarak komisyon tarafından değerlendirilir. Proje bütçesinin %30’lık kısmı yurtdışında yapılacak çalışmaları bütünleyecek kapsamdaki yurtiçinde yapılacak araştırma çalışmalarında kullanılabilir. Proje kapsamında proje araştırmacısı olan yabancı araştırmacıların seyahat giderleri de proje bütçesinin %70’lik kısmından karşılanır.
Proje başvurusunda, normal araştırma projeleri için istenen hususlara ilave olarak, aşağıdaki belge ve bilgilerin de sağlanması gerekmektedir:
Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci: Proje yürütücüsü; proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları içeren ara raporlarını oniki aylık dönemlerin sonunda BAPSİS otomasyon sistemi üzerinden BAP Koordinasyon Birimi’ne sunmakla yükümlüdür. Sonuç raporu ise proje bitimini takip eden üç ay içinde sunulmalıdır. Komisyon; ara rapor ve sonuç raporlarını, komisyon/komisyon üyesinin tayin edeceği hakem değerlendirmelerini de dikkate alarak değerlendirir ve projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına karar verir. Proje süresince projenin yayın çıktısı niteliğine uygun yayın yapılmış ve BAPSİS’te proje çıktısı olarak proje ile ilintilendirilmişse hakem değerlendirmesine başvurulmadan da projenin sonuç raporu komisyon tarafından değerlendirilerek, proje kapatılabilir.Yayın Yükümlülüğü: Proje çalışmaları, proje süresince ya da proje kapandıktan sonra en geç iki yıl içinde araştırma alanına göre bu proje türü için belirlenmiş nitelikteki araştırma makalesi olarak (bkz. BÖLÜM 7, Tablo 3) yabancı dilde yayınlanmak zorundadır. Proje çalışmalarını içeren uygun nitelikte ve proje çalışmaları ile ilgili olan yayın AVESİS’e yüklenmiş olmalı ve BAPSİS’te proje ile ilişkilendirilerek BAP Komisyonu değerlendirmesine sunulmalıdır.
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr
Yayın Sürekliliğini Destekleyici Araştırma Projesi (YSD)
Tanım ve Kapsamı: İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri ile doktora, tıp/diş hekimliği/eczacılıkta uzmanlık veya eşdeğer uzmanlık öğrenimi ile sanatta yeterliğini tamamlamış araştırmacıların kişisel veya disiplinlerarası bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini içeren, evrensel olarak özgün bir konuyu ele alan ve çıktıları ile bilime katkı sağlama potansiyeli bulunan yayın üretkenliği sürekliliğinin desteklenmesine yönelik araştırma projeleridir.
Proje Bütçesi: 525.000 ₺ + Kongre katılımı destek bütçesi
- Araştırma amaçlı seyahat desteği toplam bütçenin %25’ini geçemez. Üniversitemizde bulunmayan yüksek teknolojiye sahip araştırma altyapısını gerekli kılan projeler için bu oran, proje yürütücüsü tarafından sunulan bilgiler ve belgeler dikkate alınarak, BAP Komisyon tarafından yeniden değerlendirilebilir ve gerekli görüldüğü takdirde artırılabilir.
- Proje bütçesi içinde kalmak şartı ile bu proje türünde bursiyer bütçesi kullanılabilir. Bursiyer sayısı en fazla iki olabilir. En az 3 ay süre ile bursiyer desteği verilebilir.
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile İlgili İlkeler: Proje başvuruları aşağıda belirtilen kurallar doğrultusunda yapılır ve değerlendirmeye alınır. Tüm projelerde olduğu gibi hakem değerlendirmesi sonucunda komisyon tarafından projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verilir. Bu kapsamda;
- Son 10 yıl içinde WoS indekslerinde taranan dergilerde Q1, Q2 ve Q3 sınıfında yayınlanmış olmak üzere 25 adet tam metin makale ve derleme (review) yayımlayan araştırmacılar başvurabilir,
- Söz konusu makalelerin en az %60’ının İstanbul Üniversitesi adresli gerçekleştirilmiş olması şarttır.
- Bir araştırmacı eğer yeteri sayıda yayına sahipse, aynı anda birden fazla YSD projesi yürütücülüğü yapabilir,
- Bu program kapsamında daha önce alınan destekler için kullanılmış olan yayınlar, aynı anabilim dalındaki bir başka araştırmacının başvurusu için tekrar kullanılamaz.
- Bu proje türünde kullanılan yayınlar NAP Akademik Performansa Dayalı Bütçe ile başvuru aşamasında proje yürütücüsü tarafından tekrar kullanılamaz, ancak YSD projesinde kullanılan yayınların yazarları NAP’ta Akademik Performansa Dayalı Bütçe yapılandırması için bu yayınları kullanabilir.
- Başvuruda kullanılacak yayınların AVESİS’e girilmiş olması zorunludur.
- Başvuru sırasında yürütücü, ‘yayınlarda adı yer alan aynı Anabilim Dalı araştırmacılarının bilgisi dahilinde proje başvurusunu gerçekleştirdiğini ve aynı yayın ile birden fazla başvuru yapılmayacağını bildiklerine’ dair imza altına aldıkları yayınlarda isimleri bulunan aynı Anabilim Dalındaki diğer araştırmacıların imzaladıkları “Yayın Kullanım Hakkı Devir Beyan Formu ile Beyan Formu’nu BAPSİS’e yüklemelidir. Desteklenmesine karar verilen başvurular için bu formların ıslak imzalı asıllarının BAP Koordinasyon Birimi’ne proje sözleşmesi ile beraber teslim edilmesi zorunludur. Islak imza alınamaması durumunda yayın kullanım hakkının devrine ilişkin e-posta mesajı da başvuru sırasında “Diğer” seçeneği ile sunulmalı ve sözleşme ile ek olarak BAP Koordinasyon Birimi’ne teslim edilmelidir.
Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci: Proje yürütücüsü; proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları içeren ara raporlarını oniki aylık dönemlerin sonunda BAPSİS otomasyon sistemi üzerinden BAP Koordinasyon Birimi’ne sunmakla yükümlüdür. Sonuç raporu ise proje bitimini takip eden üç ay içinde sunulmalıdır. Komisyon; ara rapor ve sonuç raporlarını, komisyon/komisyon üyesinin tayin edeceği hakem değerlendirmelerini de dikkate alarak değerlendirir ve projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına karar verir. Proje süresince projenin yayın çıktısı niteliğine uygun yayın yapılmış ve BAPSİS’te proje çıktısı olarak proje ile ilintilendirilmişse hakem değerlendirmesine başvurulmadan da projenin sonuç raporu komisyon tarafından değerlendirilerek, proje kapatılabilir
Yayın Yükümlülüğü: Proje çalışmaları, proje süresince ya da proje kapandıktan sonra en geç iki yıl içinde araştırma alanına göre bu proje türü için belirlenmiş nitelikteki araştırma makalesi (bkz. BÖLÜM 7 Tablo 3) olarak yabancı dilde yayınlanmak zorundadır. Proje çalışmalarını içeren uygun nitelikte ve proje çalışmaları ile ilgili olan yayın AVESİS’e yüklenmiş olmalı ve BAPSİS’te proje ile ilişkilendirilerek BAP Komisyonu değerlendirmesine sunulmalıdır.
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr
Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP)
Tanım ve Kapsamı: YÖK Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı arasında imzalanan “Araştırma Üniversiteleri Destek Programı İş Birliği Protokolü” kapsamında aktarılacak mali kaynaklarla yürütülecek evrensel özgünlüğe sahip bilimsel araştırma projeleridir. Üniversitemiz için YÖK Başkanlığı tarafından belirlenen ve detayları aşağıda verilen öncelikli alanlarda hazırlanacak araştırma projeleri ADEP kapsamında değerlendirilir. Bu proje türüne üniversitemiz mensubu Doktora, Uzmanlık, Sanatta Yeterlik öğrenimini tamamlamış araştırmacılar ile öğretim üyeleri başvuruda bulunabilirler. Destek programı kapsamında genel başvuruya açık çağrıya çıkılabileceği gibi Üniversite yönetimi ve BAP Komisyonunun uygun göreceği araştırmacıya ve/veya araştırma gruplarına, konu ve koşulları belirlenmek suretiyle, güdümlü araştırma proje hazırlattırılması da mümkündür.
Dayanak: Bu Usul ve Esaslar YÖK Başkanlığı Yürütme Kurulunun 20.04.2022 tarihli kararı ile yürürlüğe giren “Araştırma Üniversiteleri Destek Programına İlişkin Usul ve Esaslar” hükümlerine dayanılarak düzenlenmiştir.
Genel İlkeler: Araştırma Üniversiteleri Destek Programı kapsamında aşağıdaki ilkeler uygulanır:
1. Bu kapsamda tahsis edilen ödenekler BAP Koordinasyon Birimi yönergesi ve uygulama esaslarına uygun olarak kullanılır.
2. Desteklenecek projelerin YÖK Başkanlığı tarafından üniversitemizle eşleştirilen alanlarda olması zorunludur.
3. Desteklenmesine karar verilecek projelerin Üniversitemizin YÖK Başkanlığı tarafından değerlendirilen araştırma performans puanının yükseltilmesine katkı sağlaması esastır.
Üniversitemizin Eşleştirildiği Öncelikli Alanlar: Desteklenecek projelerin YÖK Başkanlığı tarafından Üniversitemizin eşleştirildiği alanlardan en az birisi ile ilişkili olması zorunlu olup, bu alanlar BAP Komisyonu tarafından her başvuru döneminde duyurulmaktadır.
Proje Bütçesi: BAP komisyonu tarafından her çağrı döneminde ilan edilir. Proje bütçesinin ilan edilen limiti aşması durumunda bilimsel değerlendirmeyi geçen projenin bütçesi, projenin çıktılarının üniversitemizin araştırma performansına yapacağı katkı ve proje ekibinin araştırma potansiyeli ile akademik çalışmalarının sürekliliği de dikkate alınarak BAP komisyon tarafından karara bağlanır.
Program kapsamında desteklenecek projelerin bütçesi, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile YÖK Başkanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, destek programına özel olarak Üniversitemize tahsis edilecek bütçeden karşılanacaktır. BAP Komisyonu tarafından desteklenmesinin uygun olacağı kanaatine varılan proje önerilerinin yürürlük kazanarak projeler kapsamında harcama yapılabilmesi için, ilgili destek programı doğrultusunda öngörülen bütçenin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından Üniversitemiz BAP Koordinasyon Birimi Özel Hesabına aktarılmış olması zorunludur.
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile İlgili İlkeler:
Proje başvurusu BAP Komisyonu tarafından belirlenerek duyurulan takvime uygun olarak BAPSİS üzerinden gerçekleştirilir. Değerlendirmeye alınan proje önerileri, sayı ve nitelikleri BAP Komisyonu tarafından belirlenen hakemlere gönderilir. Tercihen üç (3) kurumdışı hakem (gerek duyulması durumunda en fazla bir tanesi kurumiçi olmak üzere) ile değerlendirme süreci gerçekleştirilir.
BAP Komisyonu, hakem raporlarını, danışma kurullarının (gerek duyulursa) görüşlerini, proje sunumunu, projenin üniversitenin araştırma performansının artırılmasına yapabileceği katkıları ve proje ekibinin akademik performansları ile akademik çalışmalarının sürekliliğini de dikkate alarak projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir.
Proje önerilerinin değerlendirilmesine katkı sağlamak üzere BAP Komisyonu önerisi ile Rektörlük tarafından alanında seçkin araştırmacıların katılımıyla danışma kurulları oluşturulabilir. Proje önerilerinin değerlendirilmesi aşamasında proje ekibinden, BAP Komisyonu’na danışma kurullarının da izleyici olarak katılım sağlayabileceği, sözlü sunum yapmaları da talep edilebilir.
Destek programı kapsamında başvurusu yapılan projelerden desteklenmeye değer bulunan projeler için talep edilen toplam ödeneğin, üniversitemize bu kapsamda tahsis edilen ödenekten yüksek olması durumunda, bilimsel değerlendirmeyi geçmiş olan projelerin üniversitemize sağlaması beklenen katkıları ve kullanılabilir ödenek tutarları dikkate alınarak desteklenecek projeler belirlenecektir.
YÖK Başkanlığı tarafından belirlenen ADEP projesi Başvuru-Kabul-Yürütme Süreçlerine ilişkin iş akışı şemasına göre; 2024 yılından itibaren ADEP Proje çağrısına Haziran ayında çıkılacak, Temmuz ayı sonuna kadar proje başvuruları alınacak ve proje değerlendirmeleri Ağustos ayı içinde yapılacaktır.
Proje bütçelendirmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
1. YÖK BAP Mevzuatı gereği Lisans öğrencisine BAP projelerinden burs verilmemektedir. Ancak proje ekibinde yer alması uygundur. BAP Koordinatörlüğü tarafından da araştırma ekosistemiyle erken tanışma fırsatı verilmesi amacıyla projelerde lisans öğrencisi/öğrencilerinin de olması beklenmektedir.
2. YÖK BAP Mevzuatı gereği kongre, seminer, çalıştay vb. etkinlikler düzenleme, gösteri temsil giderleri, sahne hazırlığı, ses ışık sistemleri, eğitime yönelik müfredat düzenleme vb. desteği verilmemektedir.
3. BAP Mevzuatı gereği kitap basımı, grafik tasarım vb. desteği verilmemektedir.
4. En fazla üç (3) lisansüstü öğrencisine (tercihen doktora öğrencisi) burs desteği verilebilmektedir. Burs verilmese de proje ekibinde lisansüstü öğrencisi yer alabilir. Bu kapsamdaki uygulama, yürürlükte olan BAP Koordinasyon Birimi Uygulama Esaslarına uygun olarak gerçekleştirilecektir. Bursiyer İstanbul Üniversitesi’nin kayıtlı öğrencisi olmalıdır.
5. Projede kullanılacak cihazların bakım, onarım vb. gideri proje bütçesinde yer almamalı ve bu hususta BAP Koordinasyon Birimi ile irtibata geçilmelidir.
6. Proje salt araştırma altyapısı kurulmasına yönelik olarak cihaz talebi içermemelidir. Araştırma altyapısını bütünleyecek cihaz alımları proje kapsamında yürütülecek çalışmalar dikkate alınarak desteklenebilir.
7. Arkeolojik kazı ve alan araştırması gibi uzun süreli saha çalışması gerektiren projeler için Komisyonun onayı ile ön ödeme limitleri, ön ödemelerin kapatılma süresi artırılabilir.
Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci:
Proje yürütücüsü; proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları içeren ara raporlarını oniki aylık dönemlerin sonunda BAPSİS otomasyon sistemi üzerinden BAP Koordinasyon Birimi’ne sunmakla yükümlüdür. Sonuç raporu ise proje bitimini takip eden üç ay içinde sunulmalıdır. Komisyon; ara rapor ve sonuç raporlarını, komisyon/komisyon üyesinin tayin edeceği hakem değerlendirmelerini de dikkate alarak değerlendirir ve projenin başarılı sayılıp sayılmayacağına karar verir.
Yayın Yükümlülüğü:
Proje çalışmaları, proje süresince ya da proje kapandıktan sonra en geç iki yıl içinde araştırma alanına göre bu proje türü için belirlenmiş nitelikteki araştırma makalesi (bkz. BÖLÜM 7 Tablo 3) olarak yabancı dilde yayınlanmak zorundadır. Proje çalışmalarını içeren uygun nitelikte ve proje çalışmaları ile ilgili olan yayın AVESİS’e yüklenmiş olmalı ve BAPSİS’te proje ile ilişkilendirilerek BAP Komisyonu değerlendirmesine sunulmalıdır.
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr
Güdümlü Araştırma Projesi (GAP)
Tanım ve Kapsamı: GAP iki kategoride ele alınır. Birinci kategorideki projeler İstanbul Üniversitesi’nin akademik anlamda uluslararası üniversiteler sıralamasındaki konumunun yükseltilmesine katkı sağlayacak nitelikteki dergilerde yayına dönüşebilecek çalışmaların yürütüleceği araştırma gruplarını, araştırma altyapısını ve uluslararası işbirliklerini desteklemeye yöneliktir. BAP Komisyonu bu kapsamda çalışmalar yürütmek üzere üniversitemizin çeşitli araştırma gruplarının biraraya getirileceği proje önerisinde bulunur. İkinci kategorideki projeler ise üniversitemizin stratejik hedeflerine uygun yeni araştırma altyapılarının oluşturulmasını ya da var olanların geliştirilmesini sağlayacak projeleri kapsar.
Kimler başvurabilir: Birinci kategorideki GAP için BAP Komisyonu, WoS H-indeksi puanı yüksek olan, akademik olarak üniversitemizin uluslararası üniversiteler sıralamasındaki konumunu yükseltmeye katkı sağlayacak nitelikteki dergilerde yayın yapabilecek potansiyele sahip üniversitemiz mensubu deneyimli araştırmacılara çağrı yapılır. İkinci kategorideki projelerde ise eğer yeni bir araştırma altyapısı kurulacaksa ya da mevcut araştırma altyapısı geliştirilecekse BAP Komisyonu ve Rektörlükçe uygun görülen projeler için araştırmacılar başvuru yapabilir.
Her iki kategori için de Proje yürütücüsünün en az bir dış kaynaklı araştırma projesinin yürütücülüğünü yapmış ve projenin başarıyla tamamlanmış olması gerekmekte olup, ilgili Beyan Formunu başvuru sırasında sisteme yüklemelidir.
Proje Bütçesi: Bu proje türünde bütçe destek üst limiti yoktur. Proje bütçesi kapsamında, en az 3 aylık bir süre için olmak üzere en fazla 2 bursiyer talep edilebilir. Burs destek süresi üst sınırı proje yürütücüsü tarafından belirlenir.
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile İlgili İlkeler:
Birinci kategoride başvurusu yapılan projeler gerekli bilimsel incelemelerden geçtikten sonra kabul edilirler. Üniversitemizin stratejik hedeflerine uygun yeni araştırma altyapılarının oluşturulması ya da mevcut araştırma altyapısının geliştirilmesine yönelik ikinci kategori projelerin yürütücülerinin proje başvuruları BAP Komisyonu tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra, ön değerlendirme sonucu olumlu ise Rektörlük görüşüne sunulur. Rektörlük onayı alındıktan sonra komisyon değerlendirmesi sürecine devam edilir.
Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci: Normal Araştırma Projesi (NAP) için belirtilen süreç ile aynı olmakla birlikte, özellikle ikinci kategori GAP projeleri komisyon kararı ile hakem görüşüne gerek duyulmadan karara bağlanabilir.
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr
Lisansüstü Tez Projeleri (TEZ)
Tanım ve Kapsamı: İstanbul Üniversitesi bünyesindeki enstitülerde lisansüstü öğrenim gören veya Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültelerinde uzmanlık öğrenimi yapan, sanat alanında lisansüstü öğrenim gören öğrencilerin Yüksek Lisans, Doktora, Uzmanlık ve Sanatta Yeterlik Tez çalışmalarının desteklendiği proje tipidir.
Başvuru şartları ve proje ekibi: Lisansüstü tez projeleri için ilgili enstitü ve uzmanlık tezleri için ilgili dekanlığın onayı ile tez danışmanlığına atanmış olan öğretim üyeleri başvuru yapabilir.
Tez projelerinde tez öğrencisi ve varsa Enstitü veya uzmanlık tezlerinde Dekanlıkça onaylanmış ikinci tez danışmanı araştırmacı olarak görev yapar. Tıpta uzmanlık tezleri hariç, ikinci tez danışmanı ve tez öğrencisi dışında araştırmacı projeye dahil edilemez. Ancak tezlerde yasal veya bilimsel zorunluluklar sonucu farklı alandan çalışmada yer alması gereken araştırmacılar danışmanın talebi ve BAP Komisyonu’nun onayı ile proje yürürlüğe girdikten sonra eklenebilir.
Üniversitemiz personeli tez öğrencisinin başka bir üniversitede lisansüstü öğrenimi yapıyor olması durumunda tez projesi desteği alabilmesi için tez danışmanının veya ikinci danışmanın İstanbul Üniversitesi’nden bir öğretim üyesi olması gereklidir. Başka bir kurumda tam zamanlı olarak altı (6) aydan daha uzun süreli görevlendirilmiş olan öğretim üyelerinin bu proje türüne başvurabilmesi BAP Komisyonu’nun takdirine bağlıdır.
Proje Bütçesi: Tez projelerine verilecek bütçe üst limitleri şu şekildedir:
Yüksek Lisans Tez Projesi: 200.000 ₺ + Tamamlanmış TEZ projelerinde akademik performansa dayalı ek bütçe + Kongre katılımı destek bütçesi (Öğrencinin kadrolu olması zorunludur.)
Uzmanlık, Sanatta Yeterlik Tez Projesi: 250.000 ₺ + Tamamlanmış TEZ projelerinde akademik performansa dayalı ek bütçe + Kongre katılımı destek bütçesi
Doktora Tez Projesi: 450.000 ₺ + Tamamlanmış TEZ projelerinde akademik performansa dayalı ek bütçe + Kongre katılımı destek bütçesi
YÖK 100/2000 programı kapsamında sürdürülen Doktora Tez Projesi: 450.000 ₺ + Tamamlanan TEZ projelerinde akademik performansa dayalı ek bütçe + Kongre katılımı destek bütçesi
2244 Sanayi-Doktora programı destekli Doktora Tezi Projesi 475.000 ₺ + Kongre katılımı destek bütçesi
LİSANSÜSTÜ TEZ PROJELERİ İÇİN PERFORMANSA DAYALI BÜTÇE LİMİTİ UYGULAMASI: Bilimsel değerlendirme süreci sonucunda BAP Komisyonu tarafından desteklenmeye uygun bulunması koşuluyla aşağıdaki ilkeleri sağlayan araştırmacıların yeni başvuru yapacakları bir lisansüstü tez projesi için performansa dayalı yüksek bütçe limiti uygulanması mümkündür. Aşağıda belirtilen koşullardan birden fazlasını sağlaması durumunda bütçe limiti artış oranları birleştirilemez
Kategori 1: Proje yürütücüsünün BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiş olan bir lisansüstü tez pojesi kapsamında tez son 3 yıl içerisinde WoS indekslerinde (yalnızca SCI, SCI-E, SSCI veya AHCI) taranan dergilerde araştırma makalesi (derleme (review) türü hariç) gerçekleştirilmiş olması.
Kategori 2: Proje yürütücüsünün BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiş olan bir lisansüstü bir tez pojesi kapsamında, projenin tamamlanmasından sonraki 5 yıl içerisinde tescil edilen ulusal/uluslararası patent alınmış olması.
Aşağıdaki koşullardan birini sağlayan LİSANSÜSTÜ TEZ PROJELERİ için destek limiti belirtilen tutarlarda artırılabilir:
AÇIKLAMALAR:
Kongre katılım bütçesi kadrolu yüksek lisans/uzmanlık ile kadrolu/kadrosuz doktora öğrencilerinin araştırmacı olduğu TEZ projelerinde başvuru sırasında otomatik olarak proje bütçesine eklenmekte olup, bu durum projede bu bütçenin kullanılmasının onaylanacağı anlamına gelmemektedir.
Yüksek Lisans ve Doktora Tez projelerinde Yurtiçi Saha çalışması kapsamında kadrosuz Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri de proje bütçesinden desteklenebilir. Proje önerisinde, saha çalışmasının nerede (mahalle, okul, resmi/özel işyeri, hastane, milli/tabiat parkı, sulak alan, ormanlık alan, koruma bölgesi, doğal/tarihi sit alanı, arkeolojik kazı alanı, mağara, askeri bölge, özel bölge, tarım alanı, çiftlik, mezbaha vb.) ve ne amaçla yapılacağı (anket, mülakat, örnek toplama, bilgi/belge temini, analiz vb.) belirtilir.
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile İlgili İlkeler: Tez projesi başvurusu, tez çalışması önerisi ilgili enstitünün yönetim kurulu tarafından onaylandıktan sonra, uzmanlık tezlerinde ise ilgili anabilim dalı akademik kurul kararı alındıktan sonra gerçekleştirilir. Tez çalışmasının azami süresinin son döneminde iken yapılan proje başvurularında, geç proje başvurusunun gerekçesi belirtilmelidir. Bu gerekçe BAP Komisyonu tarafından uygun bulunursa, proje değerlendirmeye alınır.
Tez projesi önerilerinde danışman, öğrenci tarafından imzalanmış olan projede sorumluluklarını yerine getireceğine dair “TEZ PROJELERİ ÖĞRENCİ TAAHHÜT FORMU”nu sisteme yüklemek ve ıslak imzalı kopyayı kabul aşamasından sonra proje sözleşmesi ile birlikte BAP Koordinasyon Birimi’ne teslim etmek zorundadır.
Tez öğrencisinin azami öğrenim süresini gösteren, ilgili enstitü tarafından düzenlenmiş olan belge sisteme eklenmelidir.
Proje önerileri, ilgili komisyon üyesi incelemesini geçtikten sonra Komisyon tarafından doğrudan karara bağlanır. Komisyon gerekli gördüğü durumlarda projeyi değerlendirmek üzere hakem veya konunun uzmanlarından destek alabilir.
Tez projeleri kapsamında masaüstü veya dizüstü bilgisayar, tablet bilgisayar, yazıcı vb. bilgisayar donanımları alımları desteklenmez. Ancak, çalışma için zorunlu olduğu hallerde, üniversitemiz kadrosunda çalışmakta olan öğrencilerin tezlerinde bilgisayar alımlarına komisyon kararı ile izin verilebilir.
Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci: Projenin yürürlüğe girebilmesi için yürütücü tarafından imzalanmış proje sözleşmesi, gerekli ise etik kurul kararı ve Tez öğrencisi Taahhüt formunun (ıslak imzalı) BAP Koordinasyon Birimine teslim edilmiş olması zorunludur. Proje, Rektör oluru ile yürürlüğe girer. Proje kapsamında yapılan çalışmaları içeren ara raporlar 12 aylık dönemlerde sunulmalıdır. Başarı ile tamamlanmış onaylı tez çalışması, sonuç raporu olarak proje bitiminde BAPSİS’e yüklenir. Ara rapor ve tez, ilgili komisyon üyesi tarafından değerlendirilir ve projenin kapatılması Komisyon tarafından karara bağlanır.
Tezin iç kapak sayfasından sonra ayrı bir sayfada çalışmanın BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklendiğini ifade eden “Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje numarası: ………” ifadesi yazılmak zorundadır. Tezin yabancı dildeki özet sayfasında da çalışmanın BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklendiğine dair “This study was funded by Scientific Research Projects Coordination Unit of Istanbul University. Project number:...........” ifadesi eklenir. Bu ifadeye yer verilmeyen tezler, değerlendirmeye alınmaz ve yeniden düzenlenmesi istenir.
İstanbul Üniversitesi bünyesinde yürütülen kurumdışı tez öğrencisi içeren tez çalışmaları kapsamında yapılan çalışmalar ile elde edilen çıktılarda (makale, patent vb.), tez çalışması İstanbul Üniversitesi’ne ait olacağından, tez öğrencisinin adresinde İstanbul Üniversitesi ibaresi belirtilmelidir.
Tez projelerinde Sonuç Raporu olarak tüm onay sayfaları imzalandıktan sonra onaylanmış haliyle tezin kendisinin tamamı PDF formatında BAPSİS’e yüklenir. Onay sayfaları imzasız olan tez projesi raporları teknik incelemeden geri döndürülerek eksiklerin tamamlanması istenir. Projenin sonuçlandırılabilmesi için, proje yürütücüleri enstitüler tarafından yönetilen tez çalışmalarında tezin başarılı bulunarak tamamlandığına dair ilgili enstitünün tez onayını, uzmanlık tezleri için ise ilgili fakülte dekanlığından alınmış başarı yazısını da proje otomasyon sistemine yüklemek zorundadır. Raporlar BAP Komisyonu tarafından karara bağlanır.
Tez projeleri için verilen süreler, yetkili birimler tarafından tezler için verilen yasal ek süreleri kapsayacak şekilde uzatılabilir. Ancak tez projeleri için sağlanacak mali destekler, ilgili lisansüstü öğretim mevzuatında belirlenen normal öğrenim süreleri ile sınırlıdır. Yine de tamamlanamayan tezler için tez danışmanı gecikmenin gerekçesini ve projenin öğrencinin tez çalışmasını tamamlayıp tez savunma sınavına girinceye kadar “projeyi askıya alma” işlemini talep eden başvuruyu yapmakla yükümlüdür.
Projenin İptal Edilmesi ve Yaptırımlar: Projenin azami süresi ve askıya alma süreleri tamamlanmış olmasına rağmen ilgili tez öğrencisinin çalışmalara devam etmemesi veya başarısızlığı nedeniyle proje çalışmasının tamamlanamaması durumunda, proje yürütücüsünün gerekçeli talebi üzerine öğrenciden alınan taahhütname gereğince öğrenci projeden çıkarılır ve projenin başka bir öğrenci tarafından yürütülmesine olanak verilir veya projenin verilerinin elde olması ve tez projesi olarak tamamlanamayacağı durumlarda yürütücü projenin NAP türüne değiştirilmesini talep edebilir ve Komisyon kararı ile projenin formatı değiştirilebilir. Bu durumlarda proje yürütücüleri dilekçelerine ek olarak, tez çalışmasının yapıldığı ilgili Enstitü veya Fakülteden alacağı öğrencinin başarısızlık/kayıt silme durumunu belirten yazıyı da BAP Koordinasyon Birimine sistem üzerinden sunmak zorundadır. Projede öğrenci değişikliği veya format değişikliği yapıldığında sözleşmeler, yeni durum dikkate alınarak yeniden düzenlenir ve imzalanır. Başarısızlıkları nedeniyle projeden çıkarılan lisansüstü öğrencileri, süresiz olarak BAP Koordinasyon Birimi desteklerinden faydalandırılmazlar. Çalışmanın formatının da değiştirilemediği durumlarda proje kapsamında satın alınan demirbaşlar ilgili araştırmacıların kullanımına açılır ve -imzalamış olduğu taahhütname gereğince- öğrenciden, sarf malzemeleri için yapılan masrafları BAP Koordinasyon Birimine iade etmesi istenir ve projenin iptali yoluna gidilir. Masrafları iade etmeyen öğrenciler için gerekli hukuki sürecin başlatılması için Rektörlük makamı bilgilendirilir.
Tez projelerinin yayın koşullarının azami süresinde sağlanamaması nedeniyle yeni proje veremeyecek durumda olan araştırmacılar için,
1. Araştırmacılarımızın Tez öğrencisinin kaydını sildirmesi nedeniyle tamamlanamamış ve yayına dönüştürülemeyecek durumda olan, bu nedenle Normal Araştırma Projesine dönüştürülmüş ya da halen Tez Projesi durumunda kalmış bulunan projelerinin gerçekleştirilemeyen yayın zorunluluğu sebebiyle ortaya çıkan yeni proje başvurusu blokajının; Fen/Mühendislik ve Sağlık Bilimleri Alanlarında yürütülen tezlerde Proje yürütücüsünün son 3 yılda SCIE kapsamında yayınlamış olduğu en az 3 araştırma makalesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Alanında ise SSCI, Art&Humanities ya da BAP Kooordinasyon Birimi tarafından kabul edilen veri tabanlarında son 3 yılda yabancı dilde yayınlanmış en az 2 araştırma makalesi olması durumunda komisyon kararı ile kaldırılabilir (Makale sayıları kaydını sildirmiş öğrenci sayısı başınadır).
2. TEZ çalışması tamamlanmış olmakla birlikte projenin yayın koşulunun sağlanması için verilen sürelerin yetersiz olması gerekçesi ile talep edilmesi durumunda komisyon kararı ile yayın koşulu için ek 1 yıl süre verilebilir.
Yayın Yükümlülüğü: Proje çalışmalarının, proje süresince ya da proje kapandıktan sonra en geç iki yıl içinde, araştırma alanına göre bu proje türüne uygun olarak belirlenmiş nitelikte araştırma makalesi (bkz. BÖLÜM 7, Tablo 3) olarak yabancı dilde yayınlanmış olması gereklidir. Proje çalışmalarını içeren uygun nitelikte ve proje çalışmaları ile ilgili olan yayın AVESİS’e yüklenmiş olmalı ve BAPSİS’te proje ile ilişkilendirilerek BAP Komisyonu değerlendirmesine sunulmalıdır.
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr
Lisans Öğrencisi Katılımlı Araştırma Projesi (LÖAP)
Tanım ve Kapsamı: Üniversitemizin 4 yıl ve üzeri süre ile lisans düzeyinde öğretim veren birimlerin örgün öğretim programlarına kayıtlı başarılı öğrencilerinin AR-GE kültürlerinin oluşturulması, araştırma faaliyetlerine özendirilmesi ve araştırma yapmaya teşvik edilmesi amacıyla oluşturulmuş proje desteği türüdür. Projenin yürütücülüğünü öğretim üyeleri üstlenir. Projenin araştırmacılarını lisans eğitimi düzeyindeki öğrenciler oluşturur.
Proje Bütçesi: En fazla 3 öğrenci için bütçe oluşturulması koşulu ile her öğrenci için 15.000₺
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile İlgili İlkeler: Başvuruyu üniversitemizin öğretim üyeleri yürütücü olarak yapar. Lisans düzeyindeki başarılı öğrenciler araştırmacı olarak projede yer alabilir. Projenin araştırma projesi niteliğinde olması gerekir. Proje ekibinde öğrenci sayısının 3’ten fazla olması gerektiği durumunda, gerekli görülen sayıda öğrenci projeye dahil edilebilir ancak en fazla 3 öğrenci için bütçelendirme yapılabilir.
Proje önerileri, ilgili komisyon üyesinin incelemesinden geçtikten sonra BAP Komisyonu tarafından doğrudan karara bağlanır.
Bu proje desteği kapsamında, araştırmanın ihtiyaç duyduğu sarf malzemesi, alet ve hizmet alımı maliyetleri ve yurtiçi saha çalışmaları karşılanır. Projeden bilgisayar, yazıcı, kırtasiye ve seyahat giderleri karşılanmamakla birlikte, projenin niteliği ve kapsamı dikkate alınarak BAP Komisyonu tarafından değerlendirme yapılmaktadır.
Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci: Bu proje tipinde, ara rapor hazırlanması istenmez. Proje bitiminde sonuç raporunun proje otomasyon sistemine yüklenmesi yeterlidir.
Yayın Yükümlülüğü: Proje bitiminde proje sonuçlarının bir öğrenci kongresinde sunulması beklenir.
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr
Hızlı Araştırma Altyapısı Sürekliliği Desteği Projesi (HIZAP)
Tanım ve Kapsamı: Üniversitemizin aktif araştırma altyapılarında ortaya çıkan sorunların (bakım/onarım) giderilmesine ve araştırma altyapısının sürekliliğin sağlanmasına katkı sağlamaya yönelik bir hızlı destek projesidir. Araştırma altyapısındaki donanımın ya da bileşenlerin onarımı yapılamayacak durumda ise bu durumun yetkili firma tarafından raporlanması durumunda donanımın yenisinin satın alınması da proje kapsamında talep edilebilir.
Proje Süresi: Proje süresi araştırma altyapısının sürekliliği kapsamında yapılacak olan satın alma sürecinin tamamlanmasına bağlıdır. Bu proje türünde aynı anda sadece bir projede yürütücü olarak görev alınabilir. Bir proje kaptaıldıktan sonra araştırma altyapısının sürekliliğinin sağlanması için gereksinim duyuldukça yeni proje başvurusu yapılabilir.
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile ilgili ilkeler: Üniversitemizin araştırma laboratuvarları sorumluları, araştırma merkezi/araştırma enstitüsü müdürleri bu proje tipinden yararlanabilir.
Bu proje kapsamında, yalnızca araştırma altayapısı sürekliliğine yönelik zorunlu olan giderler karşılanır. Bu kapsamda toner, kartuş, kağıt, kırtasiye vb. kırtasiyeye yönelik mal ve malzemeler ile kongre ve sempozyum katılımı, makale veya kitap basım giderleri karşılanmaz.
Projelerin değerlendirme süreci, koordinatör tarafından atanmış ilgili komisyon üyesi tarafından gerçekleştirilir. Projenin desteklenip desteklenmeyeceği ve uygun görülecek proje bütçesi, komisyon üyesinin tavsiyesi ile komisyon tarafından karara bağlanır.
Yürütme ve Sonuçlandırma Süreci: Projelerin kabulü/onayı yapıldığı ve sözleşmesinin imzalandığı andan itibaren proje yürürlüğe girer. Yürütücü, projenin satın alma süreçleri tamamlandıktan sonra proje türüne özgü olan sonuç raporunu vermekle yükümlüdür. Projenin sonuç raporu, yine komisyon üyesi tarafından değerlendirilir. Bu proje desteği alındığında, destek kapsamındaki araştırma altyapısı donanımının kullanılarak yapılacak yayınlarda proje numarası verilerek bu projeye teşekkür edilmelidir.
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr
BAP Proje Başvuru: http://bapsis.istanbul.edu.tr linki tıklayınız.